Onze houtsoorten

Douglas

Douglashout is een van de populairste houtsoorten! Het hout is goed te verwerken in onze beste producten.

Ga terug naar Onze Houtsoorten
hello banner background image

Eigenschappen

Uitstraling

In ons assortiment treft u veel Douglas hout aan. Het is zeer geliefd vanwege de warme uitstraling en het rustieke karakter. Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjebruin. Douglas kan in vrijwel elk formaat en elke vorm gezaagd worden. Wanneer Douglas onbehandeld blijft zal de kleur veranderen, met een grijze tint als resultaat.

Duurzaamheid

Douglas hout gaat zonder behandeling ongeveer 10-15 jaar mee. Het kan zonder behandeling worden gebruikt maar naar wens ook worden geïmpregneerd of gespoten.

Weersinvloeden

Oppervlakteschimmel

Scheuren

Blank hout heeft een robuuste en authentieke uitstraling. Doordat het hout niet behandeld is, kan het wat sneller scheuren en ruwe plekken hebben. Dat heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Meer over scheuren ›
Een douglas plank in originele tint

Houtrot

Naast al deze eigenschappen kan hout ook gaan rotten. Daarom is het advies om onbehandeld hout buiten niet in contact te laten komen met de grond. Kan dit niet voorkomen worden, dan is het een optie om het deel dat in de grond komt te staan, te behandelen met teer, te voorzien van een ‘postsaver’ of anderszins te behandelen tegen houtrot.

Wat je nog meer moet weten voor je koopt ›

Vergrijzing

Onbehandeld word Douglas als het voor toepassing buiten wordt gebruikt steeds grijzer. Deze houtsoort bevat kleurstoffen die het hout de specifieke kleur geven. Daarnaast bevat dit hout ook verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. Doormiddel van erosie slijten de zachten delen van het hout door middel van wind en neerslag weg. De buitenlaag van het hout vergrijst langzamerhand door werking van zonlicht en erosie. Dit natuurlijke proces vinden sommigen mooi, maar anderen juist niet.

Meer over vergrijzing ›
Oppervlakteschimmel

Schimmel

Het hout wordt op een natuurlijke manier gedroogd. Dat zorgt ervoor dat er soms wat schimmel op het hout zit. De schimmel is echter oppervlakkig en kan er eenvoudig afgewassen worden of verdwijnt vanzelf als er regen op het hout komt.

Meer over schimmel ›

Aan de slag
met Douglas

Toepassing

Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda’s, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens. Douglashout is natuurlijk gedroogd en wordt in Nederland geproduceerd. Je kunt kiezen voor verschillende oppervlakte afwerkingen zoals fijn bezaagd en geschaafd. Bij vlonderplanken kan er gekozen worden uit het profiel groef/glad en groef/ribbel.

 

Verduurzaming

Om vergrijzing te voorkomen, kan het hout behandeld worden met UV Beschermingsolie, beits of andere middelen. Zo blijft de roze-achtige kleur behouden en is het materiaal beschermd tegen vergrijzen.

 

Verwerking

Voor bevestiging zijn roestvrij stalen schroeven nodig. Het looizuur in het hout kan anders vlekken veroorzaken als het in contact komt met staal dat niet roestvast is.

Specificaties

Duurzaamheid Klasse II
Prijsklasse € €
Sterkteklasse C18 en C22
Kleur Geelrood tot geelbruin met roze gloed
Draad Recht. Soms ook spiraalgroei en golvende draad.
Botanische naam Pseudotsuga menziesii
Familie Pinaceae